Kerkgeschiedenis van onze gemeente Lopik in het kort. Kerkgeschiedenis van onze gemeente Lopik in het kort.
De geschiedenis van het kerkgebouw is onlosmakelijk verbonden met de landelijke kerkgeschiedenis, maar ook van de lokale geschiedenis van ons dorp Lopik. In dit artikel kunt u lezen wat de geschiedenis is van ons kerkgebouw en met haar de lokale geschiedenis van Lopik.
16-11-2019

Eikenhouten ornament met oud gemeentelijk wapen van Lopik. Eikenhouten ornament met oud gemeentelijk wapen van Lopik.
Op zaterdag 20 januari 2018 heeft het college van kerkrentmeesters het oude eikenhouten ornament wat vroeger op de herenbank stond weer terug gekregen. 50 jaar heeft dit ornament op de tussen zolder van de toren gelegen. Na een grondig restauratie, zal het weer terug geplaatst worden boven de erenbank. Diverse kranten hebben bericht over deze terug plaatsing. Nadat het was terug geplaatst, vertelde een aantal oudere kerkgangers, dat ze de hoek ornamenten misten, die stonden er vroeger namelijk ook op. Deze hoekornamenten zijn verloren gegaan, maar met behulp van oude foto's hebben we de restaurateur gevraagd of hij ze kon maken. Op maandag 5 november 2018 werden de 2 hoekornamenten geplaatst. Het eikenhouten ornament staat nu fier tussen de 2 nieuwe eikenhouten hoekornameten.
25-01-2018

Ons kerkzegel. Ons kerkzegel.
De Hervormde gemeente van Lopik heeft een kerkzegel. Of is het een kerklogo. Wie het weet mag het zeggen. In het logo staat een tekst vermeld. In het onderstaande artikel kunt u meer informatie vinden van ons logo.
In dit artikel vind u nog meer informatie over ons kerkzegel.

31-03-2017

Doophek Doophek
In de kerk staan onder het orgel, 2 eiken houten hekken die vroeger dienst deden als doophek rondom de preekstoel.
In de consistorie staat ook nog een deel van dit oude doophek. Deze afscheiding vormde vroeger een "dooptuin" rondom de preekstoel. In 2012 is één van de toegangsdeurtjes terug gegeven aan de kerk. In dit artikel leest u meer over dit doophek in onze kerk.
21-05-2015

Mijn naam is Johannes Evangelista. Mijn naam is Johannes Evangelista.
Hij heet Johannes, geboren in 1562. Hij is 96 cm lang en weegt 1185 pond. Op gezette tijd maakt hij geluid.
Wil je kijken en horen hoe hij luid, klik hier voor het luiden voor het hele uur en hier voor het luiden van de klok.
Voor meer informatie, klik dan hier voor het artikel.
24-10-2015

Onze kerkklok(ken) in de kerktoren(s). Onze kerkklok(ken) in de kerktoren(s).
In onze toren hangt 1 kerkklok, deze is in 1562 gemaakt. Vroeger hebben er meer klokken in de toren gehangen. Niet in de huidige toren, maar in een andere toren die vroeger op de begraafplaats heeft gestaan. Kunt u het nog volgen. In dit artikel leest u meer over onze klokken en torens.
24-10-2015