Weet waar je loopt, deel V vervolg. Wat is eigenlijk een consistorie? Weet waar je loopt, deel V vervolg. Wat is eigenlijk een consistorie?
Na aanleiding van de foto’s in de consistoriekamer, kreeg ik van diverse mensen de vraag en opmerking dat ze het woord consistorie niet (goed) kennen. Het is een oud woord dat in de vroegchristelijke kerk al gebruikt werd. Sterker nog het woord komt uit het Latijns en werd door de Romeinse keizers ook al gebruikt. Ook leuk om te weten, is dat de consistoriekamer die wij kennen onder de toren nog niet zo oud is. De consistoriekamer heeft namelijk vroeger tussen de oude pastorie en de kerk gestaan. Op oude foto’s is dat nog te zien. Ik heb hier toch maar een klein artikel over geschreven, hier lees je meer over het woord “consistorie” en haar betekenis, maar ook over de oude consistoriekamer.

Weet waar je loopt, deel V. Foto’s in de consistorie. Weet waar je loopt, deel V. Foto’s in de consistorie.
De historische serie “Weet waar je loopt” en “Lopik vroeger en nu” komen dit keer samen. In deel V komen ze samen in de consistorie van onze dorpskerk in het oude dorp van Lopik. In de consistorie, onder de kerktoren, hangen sinds juli 2021 verschillende oude foto’s van de kerk, zowel van het exterieur als van het interieur. Op deze foto’s kun je goed zien dat de kerk als gebouw door de jaren heen veel veranderd is. Als je in de kerk bent, komt gerust even kijken. Dit kan op de zondag na de kerkdienst of je kunt ook een mail sturen naar kerkrondleiding@hervormdlopik.nl Dan kunnen we een afspraak maken voor een rondleiding.
In deze link vind u alvast wat meer informatie over de foto’s die in de consistoriekamer hangen.
15-07-2021

Weet waar je loopt, deel IV. Rode gedenksteen geeft haar geheimen prijs! Weet waar je loopt, deel IV. Rode gedenksteen geeft haar geheimen prijs!
In onze dorpskerk van Lopik, hangt in het oude koor een rode gedenksteen. Na recent onderzoek weten we nu welke tekst en afbeeldingen er op deze steen waren afgebeeld en wat dit ons te vertellen heeft. De tekst kun je op zich wel goed lezen, maar aan de bovenkant van deze tekst zijn 3 stukken steen weg gehakt. Van deze afbeeldingen die boven de tekst hebben gestaan, weten we nu dat deze van 2 plaatselijke bewoners zijn geweest uit het dorp Lopik. De middelste afbeelding is van het kapittel van Sint-Marie. Wilt u meer weten over deze gedenksteen, over het kapittel van Sint-Marie en de rest van haar geheimen, lees dan het artikel die hier over geschreven is. In dit artikel kunt u ook meer lezen over de kerkrentmeesters en over onze preekstoel.
16-02-2021

Weet waar je loopt, deel III. Een uitstapje naar Benschop en Jaarveld. Weet waar je loopt, deel III. Een uitstapje naar Benschop en Jaarveld.

In deel I van Weet waar je loopt, is het graf van schout Leonard Kreveld besproken. Tijdens die zoektocht kwamen ook de namen van schout Jacob van Rietveld en zijn zoon Johan naar voren. Zij zijn ook schout van Lopik geweest. In dit derde deel worden ze allebei besproken. Jacob is in de kerk van Benschop begraven, Johan in de kerk van Lopik. Johan is naast schout van Lopik, ook drost-schout van Jaarsveld geweest. We maken dus een uitstapje naar Benschop en Jaarsveld. Het is een wat groot artikel geworden, maar wel informatief over vader Jacob en zoon Johan van Rietveld. Het artikel kunt u hier vinden.
31-03-2020

Weet waar je loopt, deel II. Waar is de haan op de kerktoren ?!? Weet waar je loopt, deel II. Waar is de haan op de kerktoren ?!?
Het is jou misschien niet opgevallen, maar de haan op de kerktoren is sinds deze week verdwenen. Ook het zwarte kruis staat niet meer op de kerktoren!! Zaterdagochtend ging ik brood halen bij “De Keizerskroon” op de Dorpsstraat. Vanwege de drukte en de Corona maatregelen, stond ik buiten te wachten. Automatisch keek ik naar de kerktoren en….. waar is de haan en het kruis gebleven… Het is wel een kaal gezicht een kerktoren zonder haan. Wil je hier meer over weten, lees dan hier verder, dan weet je waarom.
03-08-2020

Weet waar je loopt, deel I. Schout Kreveld. Weet waar je loopt, deel I. Schout Kreveld.
Altijd al willen weten van wie de grootste grafzerk in onze Hervormde dorpskerk van Lopik is? Die is van schout Kreveld en zijn vrouw. Ze zijn in verschillende periodes van onze Vaderlandse geschiedenis begraven. Zijn vrouw is begravan toen Lopik deel uit maakte van de State van Utrecht, een onderdeel van Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Schout Kreveld is begraven in de periode van het koninkrijk Holland, met als koning Lodewijk Napoleon Bonaparte, de broer van keizer Napoleon Bonaparte van Frankrijk. Nederland was in die tijd een vazalstaat van dit Eerste Franse Keizerrijk. In dit artikel kun je meer lezen over deze grafzerk.
24-03-2020