Weet waar je loopt, deel II. Waar is de haan op de kerktoren ?!? Weet waar je loopt, deel II. Waar is de haan op de kerktoren ?!?
Het is jou misschien niet opgevallen, maar de haan op de kerktoren is sinds deze week verdwenen. Ook het zwarte kruis staat niet meer op de kerktoren!! Zaterdagochtend ging ik brood halen bij “De Keizerskroon” op de Dorpsstraat. Vanwege de drukte en de Corona maatregelen, stond ik buiten te wachten. Automatisch keek ik naar de kerktoren en….. waar is de haan en het kruis gebleven… Het is wel een kaal gezicht een kerktoren zonder haan. Wil je hier meer over weten, lees dan hier verder, dan weet je waarom.

Weet waar je loopt, deel I. Schout Kreveld. Weet waar je loopt, deel I. Schout Kreveld.
Altijd al willen weten van wie de grootste grafzerk in onze Hervormde dorpskerk van Lopik is? Die is van schout Kreveld en zijn vrouw. Ze zijn in verschillende periodes van onze Vaderlandse geschiedenis begraven. Zijn vrouw is begravan toen Lopik deel uit maakte van de State van Utrecht, een onderdeel van Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Schout Kreveld is begraven in de periode van het koninkrijk Holland, met als koning Lodewijk Napoleon Bonaparte, de broer van keizer Napoleon Bonaparte van Frankrijk. Nederland was in die tijd een vazalstaat van dit Eerste Franse Keizerrijk. In dit artikel kun je meer lezen over deze grafzerk.